Политическата обстановка се зарежда с неопределено напрежениеДоверието в основните институции продължава да спада, включително и в Европейския съюз. Лидер по доверие е Националният омбудсман, но и тук наблюдаваме спад от 6 пункта само за последните два месеца. Доверието в президента не е спаднало значимо, но се наблюдава ръст на недоверието в институцията и личността на Румен Радев. Разгледани в дълбочина пресечените данни свидетелстват, че отношението към президента все повече се приобщава към групата на БСП и други леви и центристки формации за сметка на растящото недоверие от страна на привържениците на десните партии и най-вече на ГЕРБ.

Рейтингът на парламента е близо до санитарния минимум (20%), което е харакатерно повече за края, отколкото за началото на парламентарния мандат. По-негативен е рейтингът единствено на съдебната власт, но разликата вече е в практически неразличими стойности.

Изключение от общия негативизъм спрямо институциите прави само армията, доверието в която се покачва.

Данните свидетелстват, че основната политическа интрига все повече се затваря в отсечката между ГЕРБ и БСП, които за широкото обществено мнение символизират главните алтернативи на политическия дебат. Това става за сметка на малките партии (с изключение на ДПС) и оформя впечатление за реставрация на двуполюсния модел.

От публичния дебат между двете основни политически формации засега никой не печели, но и никой не губи. ГЕРБ понася щети от опозиционните атаки, но те се компенсират с щети и за БСП от умелите контраатаки. Липсата на нови и по-смели идеи от страна на опозицията я представят като политическа формация, която, ако е на власт, възнамерява да прави същите неща, но по-добре и по-честно, а не различно. Дебатът за корупцията и роднинските кръгове във властта само затвърждава масовото убеждение, че всяка една от двете партии се вижда в огледалото, но разпознава другия.

Появата на нов политически проект заплашва и двете формации, доколкото може да се превърне в резервоар за всички недоволни и разочаровани от политиката и на ГЕРБ, и на БСП.


По данни от национално представително проучване на Агенция „АФИС“, осъществено в периода 7-12 октомври 2017 г. Интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.